Omdöme

Omdömets betyg:

Hemsida:

Ansökning:

Ränta:

Avgifter:

Kundtjänst:

Fördelar:
 • Mycket bra ränta
 • Seriöst & etablerat bolag
 • Professionell kundservice
 • Mycket bra ränta
 • Seriöst & etablerat bolag
Nackdelar:
 • Svårt att bli godkänd
 • Ingen kundservice på helger
Utbud:
Privatlån Blancolån Bolån Kreditkort Internetbank

Ica Banken grundades år 2001 och var en av de första matkedjorna som fick tillåtelse att starta en bank utan att behöva ha ett redan existerande bolag inom finansbranschen som moderbolag. Dom blev snabbt en populär lånegivare och har sedan 2014 över 500 000 kunder och omsätter närmare 800 miljoner kronor per år. Ica Banken ägs helt och hållet av Ica AB och erbjuder en stor bredd av banktjänster till privatpersoner. När det först startade var deras syfte att öka konkurrensen på bankmarknaden och det har dom lyckats väldigt bra med då Ica Banken erbjuder banktjänster som har blivit mycket populära sedan dom startade.

Ica Bankens tjänster

Hos Ica Banken kan man nyttja en rad olika tjänster så som vanliga bankkort, kreditkort, ICA studentkort, vanligt bankkonto, ungdomskonto, sparkonto och sparkonto för barn. Man kan även låna pengar i form av ett sedvanligt privatlån, billån, båtlån, bolån och kontokredit. Det finns även möjlighet att spara i olika fonder och Ica Banken erbjuder även en rad olika försäkringar så som hemförsäkring, husförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring med mera. Det framgår tydligt att Ica Banken är en fullt komplett och etablerad bank som är ett kraftfullt alternativ till de svenska storbankerna.

Omdöme och betygsättning

Då detta är ett omdöme om Ica Banken så går vi igenom ett antal punkter där vi bedömer och betygsätter Ica Banken som helhet. När vi gör betygsättningen utgår vi från sex stycken specifika områden:

 • 1. Vi tittar på deras webbsajt och bedömer bland annat användarvänligheten och hur tydligt dom framhäver sina produkter och tjänster.
 • 2. Vi testar flödet för att ansöka om ett lån steg för steg och hur smidig den processen är från ett användarperspektiv.
 • 3. Vi tittar på deras räntor och avgifter och betygsätter jämfört med vad andra banker och långivare i branschen har för räntor och avgifter.
 • 4. Sedan letar vi efter så kallade ”dolda” avgifter, dvs. avgifter som tillkommer och som inte tydligt framhävs innan man faktiskt tar lånet eller om det står väldigt finstilt någonstans där det är lätt att missa. Det är relativt vanligt att banker försöker att gömma vissa avgifter så mycket som möjligt för att folk inte ska undvika att ansöka på grund av en viss avgift. Sådant gillar vi verkligen inte och det är därför vi har med det här som en punkt i omdömet.
 • 5. En till faktor vi tycker är viktig när man väljer bank eller långivare är hur bra kundbemötande dom har och hur väl deras kundsupport fungerar, därför testar vi deras kundtjänst och bemötande med ett antal krångliga frågor som vi ställer likadant till alla banker vi skriver omdömen för.
 • 6. Eftersom allt fler uträttar sina ärenden via mobilen har vi valt att ha mobilvänlighet som sista punkt i betygsättningen. Här tittar vi på hur pass väl mobilanpassad deras sajt är och vi tittar även efter appar till smartphones och testar dessa.

Ica Bankens sajt

Mitt första intryck av Ica Bankens sajt är att den ser väldigt seriös och förtroendeingivande ut, det är en fräsch design med klara färger som man blir glad av att titta på vilket är positivt. Dom har en slideshow på startsidan som jag blir lite snurrig av att titta på ihop med att det är lite väl mycket information som syns samtidigt med liten text. Jag hade uppskattat lite färre men tydligare budskap. Dom har även en liten låneräknare framme direkt på startsidan vilket jag gillar, där kan man enkelt räkna på hur mycket man vill låna och vad man kommer få för ränta beroende på hur många år man vill betala av lånet. Även om sajten kan uppfattas som lite smått rörig så måste jag ändå säga att den är mycket välgjord och det märks att dom har ansträngt sig för att göra den så användarvänlig som möjligt.

Ansökningsprocess för lånet

Nu ska jag testa processen för att ansöka om ett lån hos Ica Banken. Jag föredrar att göra detta via deras sajt, det går säkert också att ringa in men i det här omdömet kommer jag göra testet direkt på deras sajt steg för steg.

Steg 1 av 5. Jag börjar med att besöka deras hemsida på icabanken.se. Väl där verkar det smidigast att använda låneräknaren på startsidan så jag justerar kontrollen för lånebelopp till det minsta, det vill säga 80 000 kr eftersom det är så mycket jag vill låna. Sedan väljer jag en återbetalningstid på 12 år och ser då att jag kommer få betala 741 kr i månaden vilket faktiskt känns ganska bra. Så jag klickar på ansökningsknappen bredvid räknaren.

Steg 2 av 5. Jag har nu hamnat på deras låneformulär som består av 5 steg; välj lånebelopp, om dig, ekonomi, godkänn och bekräftelse. Eftersom jag redan valt belopp och önskad återbetalningstid följer det med till det här steget. Här finns även ett val för vad jag ska låna till och om jag vill ansöka om lånet själv eller ihop med någon. Här prövade jag att trycka på nästa steg utan att fylla i något för att se om det är krav på att fylla i allt och det var det, man måste alltså även fylla i två extra fält. I fältet om vad jag ska låna till väljer jag ”Konsumtion/Annat” och så väljer jag att jag är ensam om att ansöka om lånet. När jag väljer att jag är ensam kommer det upp fler fält så som personnummer, e-post och månadsinkomst. Dessa fält är vanligt förekommande så jag fyller i dessa. Man behöver även bekräfta att man är över 18 år, att man har fast inkomst från arbete eller pension samt att man inte har några betalningsanmärkningar. Nu är allt ifyllt och jag tycker på nästa steg.

Steg 3 av 5. I nästa steg ska man fylla i lite grundläggande uppgifter om sig själv. I det här fallet är det förnamn, efternamn, mobilnummer, civilstånd, medborgarskap samt vilket land man bor i. Detta är inga konstigheter alls så jag fyller i samtliga fält vilket går snabbt och smidigt och sedan trycker jag på nästa steg igen.

Steg 4 av 5. I det här steget ska man fylla i några uppgifter om sin ekonomi för att dom ska kunna anpassa sitt låneerbjudande för min situation. Fälten man behöver fylla i är sysselsättning, boendeform, boendekostnad, om man har barn samt om man har andra aktiva lån eller krediter. Jag förstår varför dessa fält är nödvändiga så jag fyller i dessa och trycker på nästa.

Steg 5 av 5. Nu är ansökan i princip redan klar då det här steget endast är till för att jag ska kunna granska och bekräfta de uppgifter jag tidigare fyllt i. Om jag skulle hitta något som jag råkat skriva fel kan jag enkelt backa och rätta till det. När jag är klar kryssar jag i att jag läst villkoren och sen trycker jag på knappen ”Ansök och se erbjudandet”. Därefter får jag se ett låneerbjudande som är framtaget utifrån mina personliga uppgifter och väl därifrån kan jag välja att slutligen ansöka om lånet.

Efter att ha testat på hela ansökningsprocessen är jag mycket positivt inställd. Det var faktiskt en ganska trevlig upplevelse och jag stötte inte på några problem alls under hela processen som var väldigt användarvänligt utformad. Jag gillar också att dom har delat upp ansökningsformuläret i flera steg så att man slipper bli förvirrad av massor med fält att fylla i samtidigt. Här får Ica Banken ett stort plus i kanten!

Räntespann

Ica Bankens räntespann sträcker sig från så lågt som 3,70% till 10,95% och deras exempelränta på sajten har dom lagt på 5,55% som rörlig ränta och en effektiv exempelränta på 5,69%. Dessa räntor är faktiskt några av de lägsta vi kan hitta för vanliga privat- och blancolån. Kombinationen av att Ica Banken är en så pass seriös och etablerad bank och att räntorna ligger så pass lågt bidrar starkt till att Ica Banken får en väldigt hög poäng i vår bedömning.

”Dolda” avgifter

I det här avsnittet försöker vi leta efter avgifter som tillkommer där det inte är så tydligt att avgifterna kommer att komma. Ofta kan det vara startavgifter, aviavgifter och straffavgifter. De flesta banker och långivare har sådana här typer av avgifter, det är egentligen inget konstigt men vi vill försäkra oss om att avgifterna inte är orimliga och så vill vi att det ska framgå någonstans där det inte är allt för otydligt. Så jag börjar med att kolla igenom sajten efter information som berör detta. Jag har lite svårt för att hitta information om detta så jag går tillbaka till min låneansökan för att läsa de juridiska villkoren. Där hittar jag en del information men jag orkar inte läsa allt. Dock så står det att man ska titta i prislistan för exakta avgifter. Jag scrollar då ner till sajten sidfot och där hittar jag faktiskt en länk till en prislista som är väldigt tydlig. Jag klickar fram fliken för avgifter och hittar att dom har en påminnelseavgift på 60 kronor samt en förseningsavgift på 100 kronor och en avgift på inkassokrav på 180 kronor. Att dessa avgifter inte framgår tidigare i låneprocessen antar jag är för att man utgår från att den som ansöker om lån inte kommer att vara försenad med sina betalningar. Dessa avgifter tycker jag ändå är fullt rimliga.

Jag fortsätter med att klicka mig fram till fliken för räntor, lån och krediter. Där ser jag ännu en gång räntorna för lån som stämmer överens med vad jag tidigare sett vilket känns tryggt. De avgifter jag letar efter nu är alltså uppläggningsavgift samt aviavgift och till min positiva förvåning ser jag att Ica Banken inte har några sådana avgifter. Jag måste ändå säga att Ica Banken har en tydlig prislista, avgifterna är fullt rimliga och med tanke på att de varken har aviavgift eller uppläggningsavgift är jag mycket nöjd med deras avgifter som inte alls var speciellt dolda, även fast jag var tvungen att klicka runt ett par gånger för att hitta.

Kundtjänst & bemötande

Ica Banken har en undersida på sajten för kundservice som är enkelt att hitta till, väl där finns det svar på vanliga frågor så att man förhoppningsvis slipper att kontakta dom. Men om man behöver kontakta Ica Bankens kundservice så kan man skicka ett direktmeddelande om man är inloggad på sitt konto, man kan även nå dom på telefon vardagar 8-20 vilket jag tycker är generösa öppettider för att vara en bank. Man kan även spärra sitt kort dygnet runt via självbetjäning. Jag prövar att ringa kundtjänsten för att fråga några standardfrågor som vi använder i våra omdömen. Dom svarade snabbt och bemötandet jag får är trevligt och professionellt även fast jag med flit försöker agera lite som en ”jobbig” kund.

Mobilvänlighet

I det här avsnittet ska vi testa mobilvänligheten på Ica Bankens hemsida och vi ska även se ifall de har en app till smartphones. Så jag börjar med att besöka deras sajt i mobilen. Jag möts direkt av tre tydliga knappar där jag kan välja att gå till icabanken.se till den vanliga sajten, besöka mobil.icabanken.se, alltså deras mobilanpassade sajt eller att ladda ned deras app till smartphones. Jag gillar verkligen att dom ger mig alla tre alternativ så att jag själv kan bestämma hur jag vill använda deras tjänst. Eftersom jag använder en smartphone väljer jag att ladda ned appen. Appen har över 100 000 nedladdningar och har 4,5 stjärnor i betyg från över 1500 röster vilket är riktigt bra betyg så jag utgår från att appen är bra.

Vad skiljer Ica Banken från andra banker?

Det som gör Ica Banken unikt är att det är en riktigt stor bank, det är en av de 20 största bankerna i Sverige, samtidigt som banken inte är statligt ägt vilket gör att de kan erbjuda väldigt konkurrenskraftiga tjänster och att de snabbt kan anpassa sig när behoven från kunder ändras och när det kommer ny teknik. Det känns som ett ungt och modernt bolag även fast det är en riktigt stor bank och har funnits bra många år.

Villkor och viktig information

För att få ett lån godkänt hos Ica Banken krävs det att du har en fast inkomst, att du är över 18 år och folkbokförd i Sverige samt att du inte har några betalningsanmärkningar. Villkoren i övrigt är väldigt bra med tanke på att de erbjuder en låg ränta och låga avgifter.

Bolagsinformation

Ica Banken ägs helt av Ica AB och har sitt huvudkontor i Solna i Stockholm. Bolaget registrerades år 2001 och har en omsättning på över 763 miljoner kronor (taget från 2011 års bokföring), en vinst på 124 miljoner kronor med närmare 300 anställda. Per I. T. Strömberg är styrelseordförande och Marie Halling är för närvarande VD. Kort och gott går det väldigt bra för Ica Banken av förståeliga själ. Det visar sig även här att Ica Banken är ett stabilt och tryggt bolag där jag skulle känna mig trygg med att förvara mina pengar.

Summering

Summeringen av det här omdömet är att Ica Banken får ett extremt högt betyg av oss eftersom det är påvisat en väldigt seriös bank som verkar jobba hårt för att tillfredsställa sina kunders behov på ett modernt och snyggt sätt samtidigt som de erbjuder riktigt bra villkor, priser, räntor och avgifter. Jag är mycket positivt inställd till Ica Banken överlag.

Ica Banken omdöme
Betyg 4.0 av 5

Information om Ica Banken

Ica Banken Screenshot
Telefon:033-47 47 90
Email:icabanken@ica.se
Öppettider mån-fre:08.00-20.00
Org.nr:516401-0190
Adress:Lokala variationer