Lendo Logo

Lendo – Årets Låneförmedlare 2016

Betyg: 5.0 av 5

Omdöme

Omdömets betyg:

Sajten:

Utbudet:

Trygghet:

Kvalitet:

Pris:

Fördelar:
  • Jämför bankers räntor
  • Få det bästa erbjudandet
  • Endast en kreditupplysning
  • Snabbt svar
  • Bra kundservice
Nackdelar:
  • Inga nackdelar
Utbud:
Låneförmedling Privatlån Blancolån

Lendo är en av Sveriges få stora låneförmedlare. De har varit aktiva i Sverige sedan 2007 och var bland de första i lånmarknaden att samla ihop låneerbjudanden från många olika banker genom att bara ta 1 kreditupplysning och sedan presentera samtliga erbjudanden för kunden. Om du vill låna pengar är det alltid bra att leta runt såklart, men Lendo letar inte bara efter långivare, man kan även säga att de är din personliga “förhandlare”.

Eftersom de hanterar stora mängd ansökningar för diverse lån så har de en hävstång gentemot bankerna och har således potential att dra ner räntorna överlag då bankerna tävlar mot varandra för att få dig som lånekund.

Du får erbjudanden från uppemot 20 banker där du sedan kan välja och vraka bland dem, hur många som kommer med ett låneerbjudande skiljer sig självkalrt en del, har du en god och stabil ekonomi vill troligtvis samtliga banker ge dig lånet, har du en mindre stabil ekonomi blir det färre. Därför är även Lendo bra som en gardering, då du som sagt får chans på låneerbjudanden från ca 20 låneföretag för “kostnaden” av en UC.

Lendos tjänster

Lendo erbjuder inga bolån eller smslån, utan de har helt nischat in sig mot blancolån. Du kan ta ett vanligt privatlån, där lånebeloppet kan vara minst 5 000 kronor enda upp till 400 000 kronor.

Lendo har även så kallade samlingslån, vilket innebär att om du kan ta ett lån för att samla/betala av dina gamla lån. Det spelar ingen roll om du har 1 lån eller om det är flera olika, du kan även välja att antingen helt betala av de gamla lånen till 100 %, eller om du t.ex. vill betala av lånen samt “baka in” ett nytt lån via Lendo på x kronor.

Deras senaste tjänst är numera billån vilket har varit väldigt uppskattat bland kunderna. Du kan låna upp till 500 000 kronor via deras billån, och bindningstiden ligger på 1-15 år. Skillnaden mellan deras billån och privatlån är att med billånet kommer du ha själva bilen som säkerhet utifall lånet inte skulla kunna betalas tillbaka.

Om betygsättning

Den här betygsättningen kommer skilja sig smått i jämförelse med själva bankbetyg eftersom Lendo inte själva ger ut lånen, utan de är en lånmäklare som för samman låntagare och långivare. Vi kommer gå igenom sajten, se över låneprocessen, samt utvärdera kundbemötandet och generell support.

Det är som sagt inte helt rättvist att jämföra dem med enskilda banker, så vi kommer i det här omdömet ta hänsyn till detta samt se till hur övriga lånmäklare ligger till.

Hemsidan

Väldigt clean hemsida med en snygg och användarvänig layout. Det finns egentligen bara en anledning att folk besöker hemsidan, vilket är att antingen låna eller hålla koll på sina ansökningar. Du får en ruta direkt på startsidan där du kan ta ett privatlån och högst upp till höger kan du trycka på “Din ansökan” om du redan har ansökt och vill se långivarnas erbjudanden. Billån-undersidan kan man enkelt komma till via huvudmenyn, och de har även en Frågor & svar-sidan där du får veta det mesta.

Ansökningsprocess för lånet

Nu skall vi köra ett litet test i processen och se hur hela Lendos låneprocess ser ut, samt guidear dig genom den,

Steg 1 av 4. Det första jag gör är att välja vilket sorts lån, detta görs antingen på startsidan för privat- och samlingslån, om du vill ta ett billån går du till billån-sidan. Nu är det dags att välja vilket belopp lånet skall vara på, från 5 till 400-tusen och därefter lånetiden, 1 till 15 år.

Steg 2 av 4. Nu bör du checka i boxen där det står “Samla lån och krediter” om det är vad du tänker använda lånet till, samt även till höger om den boxen kan du checka i om ni är två stycken som tar lånet.

Därefter är det tid för att fylla i alla sina kontaktuppgifter, dvs personnummer / telefonnummer / e-mail adress. Sedan har vi civilstånd, arbete, antal barn och ditt nuvarande boende. När allt väl är infyllt är det bara att trycka på “Ansök nu”-knappen.

Steg 3 av 4. Du kommer nu få svar inom kort, Lendo skriver själva att det sker på 7 minuter men det kan variera från fall till fall, oavsätt så får du svaret snabbt. De kontaktar dig via sms och e-mail där du får ett engångslösenord, så var noga med att läsa och skriva in det rätt.

Sedan är det dags att gå tillbaka till lendo.se igen och logga in via “Din ansökan” högst upp till höger genom att klistra/skriva in lösenordet.

Steg 4 av 4. Nu kommer den roliga delen. Du kommer få se alla banker, hur mycket de är villiga att låna ut till dig, samt självklart deras räntor. Välj den banken du tycker passar bäst, i de flesta fallen är det självklart banken med lägst ränta men om du t.ex. får en bank du litar på och känner dig säker med jämfört med en helt ny bank kan du självklart välja favoritbanken om ränteskillnaden är marginell.

När du väl har valt bank och godkänt allt så är det dags att få ut pengarna. Det finns tre olika alternativ för hur du kan gå till väga.

1. Skuldbrev skickas på posten, tar cirka 2-5 arbetsdagar. Du behöver bara skriva på pappret och skicka tillbaka brevet till banken.

2. Bankens kontor, tillvägagångssättet här är helt enkelt att gå in till bankens kontor när de har öppet och skriva på papprena där. Detta går snabbare än alternativ 1.

3. Via BankID (rekommenderas). Likt steg 1 får du ettt skuldbrev fast i det här fallet är det i elektronisk form. Du skriver under via ditt BankID och pengarna sätts in på ditt konto, väldigt enkelt och det är i de flesta fallen snabbare än övriga alternativ.

Räntespann

Eftersom Lendo inte är en ren långivare så har de inget räntespann, detta är baserat på, och man måste utgå från, deras sammarbetsbankers räntor. De har många banker så spannet sträckers sig från bland marknadens bästa till relativt höga.

För att sammanfatta så kommer du, i och med ett större bankutbud, ha en större chans att någon av långivarna erbjuder dig en lägre ränta.

Dolda avgifter

Lendo har faktiskt inga dolda avgifter. Inte några avgifter över huvud taget. Det är en 100% gratis lånetjänst. Anledningen att de inte tar betalt eller har några avgifter för dig som låntagare är helt enkelt för att de tar betalt från banken för själva låneförmedlingen.

Kundtjänst och bemötande

Lendo satsar väldigt mycket på sin kundtjänst. Deras TV-reklamer speglar och ger en rättvis bild av hur de arbetar. Om du ringer in till dem eller mailar så får du experthjälp, vilket är ett stort plus när det finns flera olika banker som du kan välja mellan. Bemötandet är vänligt, effektivt, och enkelt.

Deras telefonväxel är öppen mellan 08.00 – 18.00 måndag till torsdag, och för fredagarna är den öppen 09.00 – 17.00. Under helgerna är telefonsupporten stängd, men det går alltid att maila dem så får du svar när de öppnar kundtjänsten för veckan.

Mobilvänlighet

Lendos mobilversion av hemsidan är helt perfekt. Välanpassad för användaren där ni hur enkelt som helst kan ansöka om ett lån eller kolla på dina erbjudanden. Vi har alla varit inne på en lånesajt via mobilen och försökt dra den där pilen för lånebeloppet till höger & vänster, vilket kan bli väldigt svårt och frustrerande när man vill nå en exakt siffra.

Istället för att besökarna skall behöva fummla runt och slösa tid på det så har Lendo implementerat en fix så man kan trycka i lånebelopp-rutan och själv skriva in sitt belopp. Att det tog långivare så här lång tid, och att några fortfarande endast använder den gamla dra-funktionen är helt makalöst. Lendo har dock somsagt justerat detta så enligt mig är sajten helt mobilanpassad och användarvänlig.

Vad skiljer Lendo från andra banker

Lendo skiljer sig markant från enstaka långivare då de som vi tidigare påpekat är en aggregat-källa som samlar flera olika banker och spelar ut dem mot varandra så din ränta och dina villkor bli så bra som möjligt.

Det tas endast 1 kreditupplysning(UC). Skulle du har gjort ansökningarna manuellt bank för bank skulle det tas upp mot 20 stycken, vilket inte är det bästa förutsättningarna för ditt kredit-CV. Lendo är även en del av Schibsted-koncernen så de är stabila och pålitliga.

Eftersom du troligtvis(kan variera beroende på ekonomin) kommer få ett flertal olika erbjudanden så skiljer de sig även här, då enskilda banker och långivare inte direkt kommer ge dig olika räntor och villkor.

Villkor och viktig information

För att ansöka om ett privatlån på upp till 400 000 kronor hos Lendo behöver du uppfylla följande kriterier:
– Minst 18 år fyllda.
– Folkbokförd i Sverige i åtminstone 12 månader.
– Fast inkomst, antingen via arbete eller pension.
– Årsinkomst på minst 110 000 kronor (ca 9167 kr/mån). Detta är bruttoinkomst, alltså innan skatten.
– Helt skuldfri från kronofogden de senaste 6 månaderna.

Om du vill låna under 30 000 kronor gäller följande:
Samma kriterier som ovanstående med skillnaden att årsinkomst bara behöver vara 100 000 kr (ca 8 334 kr/mån) samt att du kan ansöka om du t.ex. är provanställd, arbetar extra, eller har ett vikariat. obs. Om din anställning är tidsbegränsad behöver du ha åtminstone 6 månader kvar på arbetet.

Det går även att låna pengar via Lendo trots betalningsanmärkningar. Du kan i detta fall låna upp till 150 000 kronor, du måste vara minst 18 år gammal, folkbokförd i Sverige i minst ett år, brutto-årsinkomst på minst 120 000 kronor, och du får inte ha haft några skulder hos kronofogden de senaste 6 månaderna. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är Lendo som kommer godkänna dina lån, utan det är upp till de individuella bankerna.

Alternativ för dig som vill ha en försäkring i form av låneskydd finns självklart även hos Lendo.

Bolagsinformation

Lendo AB har varit ett registrerat bolag sedan 1995 och deras huvudkontor ligger på Västra Järnvägsgatan i Stockholm. Anders Dennis Ahlsén är dess nuvarande Vice-Direktör. De är ett dotterbolag till Schibsted Tillväxtmedier AB. Under 2010 utökade Schibsted sin aktieandel i bolaget till 97%, resterande 3% ägs av VDn. Vid det i skrivande stund senaste bokslutet hade de 18 antällda och en omsätttning på över 200 miljoner.

Summering

I sammafattningen vill jag säga att Lendo är överlag en bra lånförmedlare. Om du är osäker på vilken bank du ska välja, eller helt enkelt vill se vilka som erbjuder den bästa räntan så är Lendo ett solklart alternativ för dig. Deras tjänst är helt kostnadsfri och de hjälper dig mer än gärna att hitta rätt långivare baserat på villkor, din privata ekonomi, och räntorna.

Lendo omdöme
Betyg 5.0 av 5

Information om Lendo

Lendo Screenshot
Årets Låneförmedlare 2016

Lendo Screenshot

Telefon:0771-13 13 10
Email:kundservice@lendo.se
Öppettider mån-tors:08.00-18.00
Öppettider fre:09.00-17.00
Org.nr:556515-1627
Adress:Västra Järnvägsgatan 21